اولویت بندی جراحی چاقی برای بیماران مبتلابه دیابت نوع2

17 سپتامبر2015- درحال حاضر در اکثر سیستم های بهداشتی درمانی، اولویت بندی بیماران برای جراحی چاقی بر اساس شاخص توده ی بدنی (BMI) است و  بطور کلی کسانی که بالاترین  BMIرا دارند دراولویت این عمل جراحی قرار می گیرند، با این وجود، بیمارانی با نمایه ی توده ی بدنی پایین تر که به بیماریهای دیگری نظیر دیابت نوع 2 مبتلا هستند، باید در اولویت این جراحی قرار گیرند اما در کشورهای مختلف دستورالعمل های متفاوتی در این زمینه  وجود دارد.

درچندین کشور، در نظر گرفتن وضعیت دیابت بیمار(به جای BMIبه تنهایی) برای اولویت بندی  بیماران چاق برای عمل جراحی چاقی توصیه  شده است اما بر اساس اطلاعات واقعی بدست آمده، تاکنون اثرات طولانی مدت جراحی چاقی(نسبت به درمانهای معمول) بر هزینه های مراقبتهای  بهداشتی دربیماران چاق براساس وضعیت دیابت آنها ارزیابی نشده است.

 بر اساس نتایج این تحقیق که در مجله ی The Lancet Diabetes & Endocrinologyمنتشر شده است، با درنظر گرفتن هزینه های مراقبتهای بهداشتی، بیماران چاق مبتلا به دیابت نوع 2 بخصوص  افرادیکه به تازگی  به این بیماری مبتلا شده اند،  نسبت به  افراد  چاق غیردیابتی برای این جراحی اولویت  دارند  زیرا بیماری دیابت در  بسیاری از بیماران چاق دیابتی  پس از انجام عمل جراحی  کاملاً معکوس می شود و نیاز کمتری به داروهای گران قیمت دیابت و درمان عوارض آن در آینده دارند.

این تحقیق که درسوئد انجام شده است  نشان می دهد هزینه های دارویی بیماران غیردیابتی چاق  پس از جراحی نسبت به گروه  کنترل تفاوت چندانی نمی کند اما این هزینه ها بطور چشمگیری برای بیماران مبتلا به پیش دیابت (بطور متوسط 3329 دلار برای هر بیمار) و برای بیماران مبتلا به دیابت (بطور متوسط 5487 دلار برای هر بیمار) نسبت به گروه کنترل کاهش می یابد.

با این حال، هزینه ی بیمارستان برای تمام بیمارانی که تحت عمل جراحی قرار گرفته اند بالا می باشد اما تفاوتی درهزینه های سرپایی مشاهده نمی شود.

درمقایسه  با گروهی که تحت  درمانهای مرسوم  قرار داشتند، کل  هزینه های مراقبتهای بهداشتی(هزینه های عمل جراحی، مراقبتهای سرپایی وبستری  بیماران و داروهای تجویز شده) دربیمارانی که تحت عمل جراحی چاقی بودند اما در ابتدای مطالعه  به دیابت مبتلا نبودند ( 22390 دلار به ازاء هر بیمار) یا به پیش دیابت مبتلا بودند (26292 دلار به ازاء هر بیمار) بالاتر بود. اما این هزینه ها  به احتمال زیاد برای بیماران چاق دیابتی به دلیل بهبودی دیابت که اغلب پس از جراحی چاقی رخ  می دهد  و کاهش نیاز به مصرف داروهای دیابت و کاهش بستری دربیمارستان درسالهای بعدی  جبران می شود. بهبود دیابت همچنین  به معنای کاهش عوارض دیابت وکاهش بیشتر هزینه های مراقبت های بهداشتی درآینده است.

 نویسنده ی اول این مقاله  می گوید: بر اساس اطلاعات ما، این اولین مطالعه ی آینده نگر کنترل دار است  که به ارزیابی هزینه های درمانی طولانی مدت در بیماران چاق تحت جراحی چاقی با توجه به وضعیت  پیش ازعمل آنها در برابر گروه کنترل (شاهد) پرداخته است، از آنجائیکه مطالعات قبلی بروی کل جمعیت  افراد چاق واجد شرایط  جراحی، انجام شده است  مزایای هزینه های عمل جراحی چاقی برای افراد مبتلا  به دیابت نوع 2 دست کم و برای افراد چاق غیردیابتی، بالاتر ازمیزان واقعی درنظر گرفته  شده است.

دانشمندان نتیجه گیری نمودند هزینه های ابتدایی جراحی چاقی برای بیماران چاق مبتلا به دیابت نوع 2  تاحد زیادی بوسیله ی پیشگیری از عوارض دیابت و کاهش مصرف داروها  جبران  می شود،  به گفته ی محققان، BMIنباید بعنوان تنها معیار انجام جراحی مد نظر قرار گیرد، افراد دیابتی که قادر به کنترل بیماری خود از طریق بهترین روش ها و داروها  نیستند  برای انجام این جراحی اولویت دارند.

منبع:www.medicalnewstoday.com/releases/299626.php